Hoe kan je ervoor zorgen dat je huid mooier wordt door goed te slapen? Na vele interviews, research en eigen experimenten, heb ik uitgevonden wat voor de meeste vrouwen werkt. En hoe je slaap dus kunt inzetten om je schoonheid een ‘boost’ te geven.  

De hamvraag is: hoe krijg je een mooie huid bij het ontwaken? Hiervoor gaan we naar de wetenschap en vooral die van de chronobiologie. De ontcijfering van het nachtschema van onze huid toont aan hoe belangrijk een diepe slaap is voor de huid.

Uit onderzoek is gebleken dat de nacht, nog specifieker wanneer we slapen, de beste tijd is voor onze huid. Een slechte nachtrust zorgt voor verhoogde tekenen van intrinsieke veroudering.

En door te slapen, krijgt de circulatie van onze huid een boost. Zo kan ons bloed nog meer voedingsstoffen en vitamines transporteren naar de huid. Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende belangrijke indicatoren voor de gezondheid van de huid 's nachts worden versterkt, waaronder celdeling.

 

#1 - NACHTMASKER

Ons lichaam staat niet stil als we slapen. Om te voorkomen dat de huid 's nachts water verliest kan je een nachtmasker voor het slapen aanbrengen. Het herstel van de huid is gebaseerd op 4 mechanismen die bepalend zijn voor de huidkwaliteit bij het ontwaken.

Het zijn vier natuurlijke mechanismen die vooral 's nachts het meest actief zijn:

 1. Celvernieuwing om er fris en jonger uit te zien.
  Uit onderzoeken blijkt dat het aantal celdelingen het hoogst is rond één uur ‘s nachts.

 2. Betere microcirculatie voor een dosis nieuwe energie.
  De doorbloeding van je huid is ‘s nachts veel beter. Dit komt doordat de uitwisseling tussen de huidcellen ‘s nachts optimaal is. Hierdoor worden voedingsstoffen aangevoerd en toxines afgevoerd.

 3. Extra afschilfering voor een stralende teint.
  De bovenste laag van onze opperhuid bestaat uit dode huidcellen. Aan het eind van een cyclus van 4 à 6 weken worden deze verwijderd van het huidoppervlak in de vorm van huidschilfers. Uit onderzoek blijkt dat deze afschilfering van de buitenste laag optimaal is om 4 uren ’s nachts. ’s Nacht wordt er dus hard gewerkt om de volgende dag met een stralende teint te ontwaken.

 4. Herstel een soepele en gekalmeerde huid.
  Door de intensieve celvernieuwing ´s nachts is de huidbarrière (bovenste lagen van je huid) kwetsbaarder. Gevolg: de huid droogt uit. Dit nauwelijks merkbare vochtverlies, dat de afvoer van toxines bevordert, is optimaal rond 5 uur in de nacht. Tegelijkertijd worden de celdifferentiatie, de microcirculatie en de afschilfering versneld. Door deze verschijnselen kan de huid zichzelf reorganiseren om de barrièrefunctie te herstellen.

#2 - GROOT GLAS WATER

Er is nog een ander element dat stelselmatig over het hoofd wordt gezien in relatie tot een betere nachtrust en daarmee een mooie huid Het is net als daglicht praktisch gratis en het zou jammer zijn als je er geen gebruik van zou maken: drink elke dag voldoende mineraalwater. Dit lijkt een open deur, maar toch doen de meeste mensen dit niet. Je kunt ook kraanwater drinken als dit van goede kwaliteit is, maar tegenwoordig is dit niet meer overal het geval. De te hoge chloorwaarden zijn slecht voor je microbioom (darmflora). Een hongergevoel overdag wordt vaak verward met te weinig drinken. Ook een slaperig gevoel gedurende de dag heeft trouwens vaak te maken met een tekort aan water. Drink je voldoende, dan blijft je concentratie op peil, heb je minder energiedips en zul je minder moe zijn aan het einde van de dag. Dit slaperige gevoel komt onder andere door een tekort aan natrium in je bloed en water is een van de belangrijkste bronnen van natrium. Drink meteen als je wakker wordt een groot glas water.

#3 - ZIJDEN BEDDENGOED

Zijden beddengoed is niet alleen sensueel het is ook een weldaad voor je huid. Echte zijde heeft een hoog aandeel proteïne. Hierdoor komt het sterk overeen met de samenstelling van onze huid. Als je dus op een zijden kussensloop slaapt, dan zul je nauwelijks rimpels hebben als je ‘s morgens wakker wordt.

#4 - GOEDE ZUUR-BASE VERHOUDING

Als je (veel) eiwitten eet, maar te weinig of geen mineralen (uit groente en fruit) binnenkrijgt, dan leidt dit tot verzuring van het lichaam. Het zuur-base evenwicht raakt uit balans en heeft als gevolg dat cellen en weefsels worden afgebroken. Als in de voeding onvoldoende mineralen aanwezig zijn, moet namelijk de mineralen voorraad in de botten, huid en inwendige organen worden aangesproken. Door een te zure voeding verliezen we dus belangrijke mineralen en ontstaan er op den duur tekorten. Het lichaam is uiteindelijk niet meer in staat om de verstoorde zuur-base-balans te corrigeren en raakt chronisch verzuurd. Chronische verzuring heeft een heleboel klachten als gevolg, zoals spierpijnen, gewrichtspijnen, vermoeidheid en huidklachten.

Om de huid zo goed mogelijk te kunnen onderhouden en het verouderingsproces te vertragen is verzorging met bepaalde voedingsstoffen van belang. Het zijn voornamelijk de eiwitten in je voeding die bijdragen aan een gezonde, sterke buitenkant (en binnenkant). Een belangrijke aminozuur verbinding die verantwoordelijk is voor het behoud van een gezonde huid is creatine. Het is voornamelijk vlees waar creatine in noemenswaardige hoeveelheden in zit, maar het is ook aanwezig in vis. Eet dus voldoende eiwitten.

#5 - JUISTE COSMETICA

Kies voor minerale make-up. Dit is een weldaad voor je huid. Mineralen hebben een helende en verzachtende werking. Hierdoor zijn ze geschikt voor alle huidtypen. De juiste cosmetica is ook dierproefvrij en dus lief voor mens én dier. Door te werken met minerale cosmetica kan je huid ook overdag voldoende ademen en daardoor profiteert je huid ook meer tijdens de slaap als herstel optreedt. Creative Cosmetics heeft op dit punt het ideale assortiment voor een stralende huid.