Mijn maatje Caro en ik hebben een new best friend.  

Haar naam is Sharon. 

Ik vind Sharon een beetje spannend. Sharon geeft antwoord op vragen voordat ze gesteld zijn en ongevraagd biedt zij mij een kop thee aan met mijn favoriete smaak. Sharon is make up artiest en dat maakt haar nog spannender. 

Bij onze eerste kennismaking veegt ze met twee handen over haar opgemaakte gezicht. Daarna veegt zij haar handen af aan haar witte shirt. Ik zie geen vlekken. Zelfs een cosmeticaonnozele als ik weet dat dit onmogelijk is. Mijn eigen ultradunne laagje vloeibare foundation geeft bij de geringste aanraking vlekken. Wantrouwend kijk ik Sharon aan. “Minerale make up vlekt niet, want het versmelt met de oliën van je huid” , zegt ze zelfverzekerd. 

Sharon geeft workshops om deelnemers kennis te laten maken met natuurlijke cosmetica. Omdat de bestanddelen van de minerale verzorgingsproducten een natuurlijke, kalmerende werking op de huid hebben, komen veel deelnemers op aanraden van hun dermatoloog op de workshops af. 

Sharon laat me een roze steen zien en legt uit dat de minerale stenen zinkoxide bevatten. 

Als zij daarna het verband leg met zinkzalf en luieruitslag, begin ik het te snappen. Zinkoxide brengt de gekwetste huid tot rust. De tot poeder verpulverde stenen hebben hierdoor een verzorgend, verzachtend en helend effect. Dat zelfs de gemene zusters Rosacea, Eczeem en Acne kalmeren onder een laagje minerale foundation is dus niet verwonderlijk.  

Gedwee nemen maatje Caro en ik plaats aan Sharons houten kaptafel. Voor ons liggen reinigingsmiddelen, kwasten en een ontelbare hoeveelheid potjes. Na een grondige gezichtsreiniging geeft Sharon ons een veeg natuurlijke foundation op de kaak. Moeiteloos vindt ze voor iedere teint een passende foundation. 

Voor iedere ronde legt ze een stapeltje potjes met prachtige kleurtjes voor ons klaar. De minerale poedertjes in al die verschillende kleuren fascineren me. Ik wil het voelen op mijn vingertoppen. Ik wil weten hoe het ruikt en hoe het smaakt. 

De waarschuwende blik van maatje Caro zorgt ervoor dat ik me beheers. De minerale proeverij stel ik even uit. In ruim twee uur kwast ik, geheel vrijwillig, negen soorten gemalen mineralen op mijn gezicht. Dankzij Sharon (en de alcoholvrije champagne) zonder regenboogeffecten.  

Uiteindelijk stappen maatje Caro en ik met een tas vol tips en trucs in de auto. In een reflex grijpen we direct naar de zonnekleppen. Spiegels! Hoe zien we eruit bij daglicht? We bestuderen onszelf en elkaar uitgebreid. De minerale foundation is door onze lichaamswarmte inmiddels versmolten met de huid. Ik zie er niet alleen anders uit: Ik voel me ook anders! Wijzer! Het gebruik van Concealer, Bronzer, Highlight en Finishing Touch hoef ik niet langer in een handleiding op te zoeken. 

Mijn Sharonlook wordt zelfs door puberzoon opgemerkt. Hij vindt dat ik er jonger uitzie. 

Ik verklap hem niet dat Sharon haar kwast met mineraal wenkbrauwpoeder ook over mijn grijze slapen heeft gehaald.