Je gebruikt je make-up kwasten hoogstwaarschijnlijk dagelijks. Het allerbeste zou dan ook zijn om na elke make-up sessie je kwasten te reinigen, maar laten we even eerlijk zijn. Dat doet natuurlijk niemand! Ik ook niet hoor… Ik heb nog meer te doen haha. Ik maak mijn kwastenset meestal eens in de twee weken weer lekker schoon. Op die manier zorg ik ervoor dat de kwasten de make-up zo goed mogelijk op blijven nemen, en dat de kleurkwaliteit van de producten wordt behouden.  

Mocht je veel gebruik maken van verschillende kleuren oogschaduw raad ik dan ook aan om dat kwastje wat vaker te reinigen. Het is natuurlijk zonde als er nog donkere oogschaduw in de haartjes zit wanneer jij een mooie lichte look wil maken.  

Mijn reinigingsritueel  
Eigenlijk is het vrij simpel! Het enige dat je nodig hebt is stromend water, babyshampoo, een handdoek, eventueel kwastenreiniger en natuurlijk je kwasten. Ik krijg trouwens vaak de vraag of het uitmaakt welke babyshampoo je hiervoor gebruikt, het antwoord is: nee. Ik gebruik altijd Zwitsal, maar het is maar net welke je zelf lekker vindt ruiken J. Je kunt er ook Neutral 0% voor gebruiken. 

Stap 1. Maak de kwast een beetje nat met lauwwarm water, en doe hetzelfde met je handpalm. Let er bij het nat maken van de kwast op dat de steel niet nat wordt. Deze is namelijk van hout en kan gaan werken wanneer hij nat wordt, waardoor de kans bestaat dat hij los gaat laten. En dat willen we natuurlijk niet hebben!  

Stap 2. Doe een beetje babyshampoo in je handpalm en draai de kwast vervolgens rond in je hand. Spoel de haartjes tussendoor af onder de kraan, en doe dit net zolang tot alle make-up van de kwast verwijderd is en hij weer mooi schoon is. Ik word er altijd heel blij van als mijn kwasten weer lekker schoon zijn, dan zijn ze net als nieuw!  

Stap 3. Spoel de kwast goed uit, het is belangrijk dat er geen zeepresten in de haartjes blijven zitten! Dep/knijp hem daarna voorzichtig een beetje droog met een handdoek. Doe dit vooral niet te ruw, want dan kunnen de haartjes van de kwast loslaten.  

Stap 4. Laat de kwast aan de lucht drogen. Leg hem dus niet op de verwarming en ga ook niet met een föhn in de weer. Ook hierdoor bestaat de kans dat het hout van de steel uit gaat zetten. Wij raden aan om de kwast liggend te laten drogen, zo gaat het vocht ook niet de steel in! 

Het kan best wel even duren voordat je kwasten helemaal droog zijn. Reken op minimaal één dag. Zorg er dus voor dat je je kwasten niet gaat reinigen vlak voordat je je op wil maken, of zorg ervoor dat je een vervangende kwastenset hebt. Handig als je net als ik niet zo geduldig bent ;-)  

Kwastenreiniger 
Nu vraag je je misschien af waarom de kwastenreiniger die ik eerder hierboven noemde niet aan bod komt in mijn reinigingsritueel. Dat komt omdat ik deze reiniger niet voor elke kwast gebruik! Alleen bij de meer compacte kwasten, zoals bijvoorbeeld die voor de groene concealer, gebruik ik een kwastenreiniger. Doordat deze kwast zo compact is duurt het veel langer voordat hij droog is, en ik vind persoonlijk dat hij dan nogal kan gaan stinken…  

Kwastenreiniger kan je gewoon kopen bij de Kruidvat, Hema, DA etc. en gebruik je als volgt. Neem een oude handdoek en spuit daar wat kwastenreiniger op. Dep vervolgens je kwast met een ronddraaiende beweging op de handdoek, eigenlijk net als bij stap 2 op je hand. Doe dit net zolang tot alle make-up ervan verwijderd is. Doordat je geen water gebruikt droogt de kwast sneller op, en krijg je dus niet te maken met onaangename geurtjes. Fijn!  

Zoals je ziet is het reinigen van je kwasten een supersimpel klusje, waar je zo klaar mee bent! Alleen het drogen van de kwasten kost tijd, dus plan het in op een handig moment of schaf een extra set kwasten aan zodat je af kunt wisselen.