Als de zon begint te schijnen halen we het allemaal uit onze badkamerkastjes: zonnebrand. Voor een gezonde en stralende huid is het van groot belang om je tegen schadelijke stralingen van de zon te beschermen. Maar welke natuurlijke zonbescherming moet je gebruiken?

 

Van winter naar lentezon

Tijdens de donkere winterdagen worden wij veel minder blootgesteld aan de zon. Wanneer de zon in het voorjaar eindelijk begint te schijnen, gaan mensen massaal langdurig in de zon zitten. 

Het lijkt allemaal zo onschuldig om tijdens een frisse lentedag langdurig in de zon te gaan zitten, maar het tegendeel bewijst. Want milde temperaturen betekent niet dat de straling van de zon minder sterk is. Straling en warmte staan namelijk los van elkaar. Door de stand van de zon ten opzichte van de aarde en de verandering in luchtlagen is de zon in het voorjaar een stuk feller. 

Daarbij zijn wij met de net gepasseerde winter niet bestendig tegen de felle straling. Dit maakt de huid meer kwetsbaar voor verbranding en daarmee schade aan onze huid. 

Daarom is het ontzettend belangrijk om de hoeveelheid zon op te bouwen. Ons lichaam heeft tijd om te werken aan zijn zelfbeschermende mechanisme. Tegen de tijd dat de zomer is gearriveerd is onze huid meer gewend aan de zon en verbranden we minder snel. 

Wordt bewust van het feit dat je je huid eerst geleidelijk moet laten wennen aan het voorjaarsweer. Beginnend met een half uur per dag in de zon. Na drie weken kun je dit opbouwen naar meer. Vergeet niet dat ook in de schaduw er straling is.

 

Zonnefactor

Om je te beschermen tegen de felle voorjaarszon smeer je je in met een zonnebrand. Bij het kiezen van een goede zonnebrand kijk je onder andere naar de zonnefactor. Er zijn verschillende hoogtes in factoren. Dit verschilt van 10 tot factor 50. Maar waarom een factor 20 of 30 gebruiken als er ook een factor 50 te koop is?

Factor 20 is de meest effectieve dosering voor de bescherming van je huid. Uit onderzoek blijkt dat factor 20 95% bescherming biedt tegen schadelijke UVA en UVB stralen. Factor 30 heeft 97% en factor 50 geeft 98% bescherming. Voor de huid geeft dit een minimale extra bescherming. Het wil dus niet per definitie zeggen, hoe hoger de factor, hoe beter.

Door factor 50 te dragen ben je dus niet per definitie langer en beter beschermd dan met een factor 20 of 30. Mensen vergissen zich hier vaak in. Ze smeren zich daarom minder vaak in en stellen hun huid langer bloot aan de zon. Met schadelijke gevolgen!

Het gaat hier voornamelijk over het aantal keer dat jij een hoeveelheid zonnebrand opsmeert. Hier later meer over. 

 

Natuurlijke zonnefilter

Een zonnebrand kan chemische of natuurlijke beschermstoffen bevatten. Voor een gevoelige huid, en tevens voor elk ander huidtype, bevelen we aan om gebruik te maken van een natuurlijke zonnefilter. Door gebruik te maken van een natuurlijke zonnebrand zonder chemische werkstoffen verklein je de kans op huidirritaties.

In de Sensitive Sun Protection zit een mineraal zonnefilter verwerkt. Een mineraal zonnefilter krijg je als je de witte, minerale pigmenten als zinkoxide of titaniumdioxide aan de zonnebrand toevoegt. Deze stoffen werken als natuurlijk filter doordat ze de UVA en UVB stralen terugkaatsen naar de omgeving. 

Tevens voedt de Sensitive Sun Protection de huid door natuurlijke ingrediënten zoals Shea Butter en Kokosnootolie. Het verzacht, hydrateert, beschermt en ondersteunt in het natuurlijk herstelproces van de huid. 

 

Bewust smeren

De factor aanduiding op de zonnebrand verwijst uitsluitend naar de bescherming die het biedt tegen de straling. Door te langdurig in de zon te zitten zonder de juiste bescherming treedt er verbranding op. Dit kan op de lange termijn zorgen van blijvende schade aan de huid. Het feit dat je verbrand, heeft grotendeels te maken met het te weinig insmeren van de huid met een beschermende zonnebrand. 

Nogmaals dit gaat met name over het aantal keer dat je jezelf insmeert met zonnebrand in plaats van de hoeveelheid. Daarom is het van essentieel belang dat je je vaker op een dag, om de circa 2 à 3 uur insmeert. De hoeveelheid is hierbij ook van belang. Het heeft namelijk geen zin om een dikke laag aan te brengen. De huid kan maar een bepaalde hoeveelheid opnemen. Daarom is het veel effectiever als je vaker smeert in plaats van in een keer een flinke hoeveelheid. 

De Sensitive Sun Protection is een dunne substantie. Om die reden kun je het heel zuinig gebruiken. Gebruik een kleine hoeveelheid, pas die dun toe en smeer goed uit. 

Daarnaast bevelen aan om:

  • niet langdurig in de zon te zitten;
  • uit de zon te blijven tussen 12:00 en 15:00 uur;
  • en, draag beschermende kleding wanneer je voor een langere periode in de zon bent.

 

Wil jij meer weten over onze natuurlijke zonnebrand bekijk dan de volgende artikelen:

Welke soort natuurlijke zonnebrand is geschikt voor jouw huid?
Ingrediënten van de natuurlijke zonnebrand melk SPF 30 

Minerale zonnebrand zonder witte waas
Natuurlijke zonbescherming voor alle huidtypes

 

Bescherm jouw huid heel het jaar door...

... met de natuurlijke zonbeschermingsproducten van Creative Cosmetics. 

De Sensitive Sun Protection geeft jou de bescherming en de verzorging die jouw huid nodig heeft.

Toch verbrand? Dan geeft de Sensitive Aftercare Calming & Cooling gel jouw huid de voeding en hydratatie waarnaar het verlangt. 

Benieuwd naar deze zonnige producten? Bekijk ze hier

 

 

Foutje gezien? Wij horen het graag! Klik hier en mail ons