Jaarlijks komt er meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in zeewateren. Doordat een groot aantal zonnebrandcrèmes en cosmetica gebruik maken van chemische werkstoffen heeft dit een grote negatieve impact op het mariene ecosysteem. 

Daarom heeft onder andere Hawaï besloten de verkoop en het gebruik van zonnebrandcrèmes met chemische UV-filters te verbieden. Dit wetsvoorstel gaat per 1 januari 2021 van kracht. Hawaï is hiermee de eerste ter wereld die zo’n wet instelt. Wij hopen dat meer overheden zullen volgen. 

Want door de chemische UV-filters sterven prachtige koraalriffen overal ter wereld af. Lees verder om te weten wat jij ertegen kunt doen. 

 

Natuurlijke zonnemelk van Creative Cosmetics

Creative Cosmetics wil met haar minerale make-up en natuurlijke verzorgingsproducten niet alleen jouw natuurlijke schoonheid accentueren. Wij maken bewust de keuze om producten te creëren die natuurlijk en dierproefvrij. Want met deze natuurlijke producten kun jij ook een positieve impact hebben op jouw huid en het milieu. 

Eind juni 2020 plaatsten wij een Instagram Story op de Creative Cosmetics (@creativecosmetics.nl) waarbij wij onze klanten informeerden over de schadelijke effecten van chemische UV-filters op het mariene ecosysteem. 

Wij zijn schrokken van de resultaten! Meer dan de helft (53%) van de respondenten beantwoordde de vraag ‘Vind jij het beschermen van het koraal belangrijk?’ met het antwoord ‘Het maakt mij niet uit…’.

Wij willen namelijk met Creative Cosmetics impact maken op jouw huid en de natuur!

Daarom hebben wij meer informatie verzameld over het negatieve effect van chemische UV-filters op mens én natuur. Op deze manier willen wij iedereen bewust maken van de schade die wordt toegebracht aan de natuur. Samen kunnen wij dan de beslissing maken om chemische filters te bannen. 

Waar kun je beginnen? 

Wees je bewust van jouw keuzes en de impact van jouw keuzes op jouw huid en de natuur. Kies voor de natuurlijke zonnemelk van Creative Cosmetics. Wij maken enkel gebruik van plantaardige werkstoffen en minerale zonnefilters die niet alleen jouw huid voedt en beschermt, maar ook het mariene ecosysteem met rust laat. 

 

Koraal sterft af door zonnebrandcrèmes

Via de huid van zwemmers belandt jaarlijks meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in de zee waardoor het zeewater flink wordt bevuild. De bevuiling van het zeewater door chemische werkstoffen, zoals Oxybenzone (ook wel Benzophenone-3) of Octinoxate, zorgt onder andere voor het verbleken en daarmee het afsterven van de koraalriffen. 

Koraalriffen zijn onmisbare onderdelen in de ecosystemen van onze aarde. Ondanks dat de koraalriffen minder dan 1% van de oceaanbodem beslaat, ondersteunen ze meer dan 25% van het zeeleven. Daarnaast werken koraalriffen als natuurlijke golfbrekers. Een rif breekt namelijk 97% van de golfenergie en beschermt zo de kust tegen overstromingen, stormen en erosie. 

Wereldwijd zijn 30 miljoen mensen volledig afhankelijk van de koraalriffen. Zij gebruiken het koraal als levensonderhoud (voedsel, inkomsten van toerisme) en voor het intact houden van het land waarop ze leven. 

Overal ter wereld zijn er meer dan duizend koraalriffen, waarvan de meeste in gevaar zijn of stervende. In de afgelopen 30 jaar is de helft van alle koraalriffen gestorven door verbleking. Uit studies blijkt dat, als we zo doorgaan, in 2050 90% van alle riffen gestorven zullen zijn. 

Laten we hier samen verandering in brengen en door bewuste keuzes te maken!

Maar waar moet je dan op letten? Op de UV filter in jouw zonnebrand die je beschermt tegen schadelijke stralingen. Kies voor een natuurlijke UV filter in plaats van een chemische filter. 

 

Wat zijn chemische UV filters?

De zon is een verraderlijke vriend die je niet te veel moet opzoeken zonder bescherming. Door je huid te lang onbeschermd bloot te stellen aan de zon kun je ernstige schade aanbrengen aan je kwetsbare huid. 

Zonnebrandcrèmes met chemische UV-filters zorgen niet alleen voor een grote impact op het mariene ecosysteem. Ook heeft het een negatief effect op onze huid. Van een aantal chemische filters is namelijk bekend dat ze gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen én hormoonverstorend kunnen werken. 

Wij raden je aan om de volgende chemische filters te vermijden om schade aan de huid te beperken, onder andere: 

  • Oxybenzone
  • Sulisobenzone
  • Homosalate
  • Octinoxate

Daarnaast kan er bij het gebruik van zonnebrandcrèmes met chemische UV-filters en/of chemische werkstoffen irritaties ontstaan van de huid. Van veel chemische werkstoffen is bekend dat het irriterend werkt op de huid of, in het geval van zonnebrandcrèmes, het in combinatie met de zon schade brengt aan de huid. Naast chemische filters zijn conserveringsmiddelen en geur- en kleurstoffen hier voorbeelden van. Onnatuurlijke stoffen kunnen:

  • de huid irriteren, met als gevolg directe beschadiging van de huid;
  • een allergische reactie opwekken;
  • fototoxische of fotoallergische reactie. Zo’n huidreactie ontstaat doordat het stofje op de huid met zonlicht reageert. Dit leidt tot huidschade en huidveroudering.

 

Kies voor een minerale filter

We maken onderscheid tussen chemische filters en natuurlijke (of fysische) filters. Natuurlijke filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, leggen een laagje aan op de huid en weerkaatsen als het ware het licht. Beide stoffen zijn zeer geschikt voor de gevoelige huid, aangezien er zelden een allergische reactie optreedt. 

Op zoek hulp bij het kiezen van een goede zonnebrand? Download dan onze Natural Sun Protection Guide

De Sensitive Sun Protection van Creative Cosmetics maakt gebruik van de minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide. Het is een zachte milk die jou laat genieten van de zon op een veilige manier. Met de minerale filter biedt het jouw huid natuurlijke bescherming tegen UVA en UVB straling. Geschikt voor alle huidtypen, ook voor de gevoelige huid.

 

Bescherm jouw huid heel het jaar door...

... met de natuurlijke zonbeschermingsproducten van Creative Cosmetics. 

De Sensitive Sun Protection geeft jou de bescherming en de verzorging die jouw huid nodig heeft.

Toch verbrand? Dan geeft de Sensitive Aftercare Calming & Cooling gel jouw huid de voeding en hydratatie waarnaar het verlangt. 

Benieuwd naar deze zonnige producten? Bekijk ze hier

 

 

Foutje gezien? Wij horen het graag! Klik hier en mail ons