Wat kun jij doen tegen de jeukende huiduitslag die wordt veroorzaakt door de processierups? 

Hoe kun jij jouw huid beschermen tegen deze vervelende plaag? 

De plaag die wij elke lente en zomer moeten doorstaan: de eikenprocessierupsen. Deze plaaginsecten zorgen voor vervelende huidklachten zoals jeuk, blaren, bulten en roodheid van de huid. Wil jij weten wat hier tegen helpt? Lees dan verder! 

 

Eikenprocessierupsen, wat zijn het? 

Een eikenprocessierups is een harige rups die zich in de lente- en zomermaanden nestelt in eikenbomen. Je herkent de colonnes van processierupsen aan de witte nesten aan de zonkant van een eikenboom. 

Eén processierups heeft meer dan 700.000 brandharen. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, schiet hij deze haartjes af. Maar de brandharen verspreiden zich ook met de wind door de lucht. Wanneer deze in aanraking komen met je huid, ogen of luchtwegen kan er een allergische reactie ontstaan. 

De laatste jaren is in Nederland het aantal processierupsen exponentieel gestegen. Dit is te verklaren door de zachte winters, de stijging van de temperatuur in de lente en zomer en de overvloed aan voedsel. Daarnaast heeft de eikenprocessierups vrijwel geen natuurlijk vijanden. Door deze omstandigheden veroorzaakt de rups langzaam maar zeker een heuse plaag. 

 

Klachten na contact met de eikenprocessierups

Wanneer jij in contact bent gekomen met de brandharen van de processierups kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Huiduitslag in de vorm van blaren en bultjes die jeuken
  • Gezwollen en rode ogen
  • Loopneus 
  • Kriebel in de keel en/of hoesten 
  • Moeilijk slikken 

De klachten kunnen verschillen per persoon. De ene persoon is gevoeliger voor de brandharen dan de ander. Hierdoor kunnen er verminderde of juist heftigere klachten ervaren worden.

Wat te doen na contact met de eikenprocessierups

Wanneer je in aanraking bent gekomen met de brandharen van de processierups is het belangrijk om de brandharen te verwijderen van je lichaam. 

Spoel je huid af met lauw water. Zo spoel je de meeste haartjes al weg. Vervolgens kun je door een kledingroller of een stuk plakband op de jeukende, brandende huid te plakken (en het er meteen weer vanaf te trekken) de brandharen verwijderen van je huid.

Het allerbelangrijkste is dat, ondanks het jeukende gevoel, je niet aan je huid gaat krabben. Dit maakt de jeuk alleen maar erger. Je kunt de geïrriteerde huid tot rust laten komen door een verzachtende, verkoelende gel aan te brengen. 

 

Klachten verlichten van de processierups

Heb jij door de brandharen van de processierups last van huiduitslag in de vorm van blaren en bultjes? En ervaar je een ontzettende jeuk als gevolg van deze huiduitslag?

Bescherm jouw gevoelige huid tegen de jeukende huiduitslag van de processierups met de Sensitive Aftercare.

Gebruik de Sensitive Aftercare Calming & Cooling gel voor een verkoelend en kalmerend effect op de geprikkelde huid en laat de jeuk veroorzaakt door de processierups verdwijnen. 

De ondraaglijke jeuk als gevolg van de huiduitslag veroorzaakt door de eikenprocessierups, kan leiden tot:

  • wonden door te veel en te hard krabben;
  • met als gevolg littekens;
  • een opgejaagd gevoel;
  • concentratieproblemen, en;
  • slapeloosheid.

Verkoel, verfris en hydrateer de geprikkelde huid met de Sensitive Aftercare Calming & Cooling gel van Creative Cosmetics. De Sensitive Aftercare kun je gebruiken om de huiduitslag veroorzaakt door de processierups te verlichten, maar ook als aftersun voor extra verzorging van de huid na een dag langdurig in de zon te hebben gezeten.

Met de Sensitive Aftercare Calming & Cooling gel van Creative Cosmetics geef jij jouw huid de liefde en aandacht die het verdient. De kalmerende en verkoelende eigenschappen van de wonderplant Aloë Vera helpen de aan processierups blootgestelde huid te herstellen. De zachte gel herstelt de geprikkelde huid waardoor de huid terug in balans wordt gebracht.

Daarnaast verzacht en hydrateert de Sensitive Aftercare Calming & Cooling gel de huid door voedende oliën als Kamille en Jojoba. Hierdoor vermindert de gel de irritatie, roodheid en bulten en voelt je huid weer zijdezacht aan. Ontdek de kalmerende ingrediënten van de verkoelende gel in onze Ingrediënten Encyclopedie

Bescherm jouw huid heel het jaar door...

... met de natuurlijke zonbeschermingsproducten van Creative Cosmetics. 

De Sensitive Sun Protection geeft jou de bescherming en de verzorging die jouw huid nodig heeft.

Toch verbrand? Dan geeft de Sensitive Aftercare Calming & Cooling gel jouw huid de voeding en hydratatie waarnaar het verlangt. 

Benieuwd naar deze zonnige producten? Bekijk ze hier

 

 

Foutje gezien? Wij horen het graag! Klik hier en mail ons