Wist jij dat de ingrediënten alcohol en parfum schadelijk zijn voor jouw huid? Toch zijn dit veelvoorkomende ingrediënten in huidverzorging.

Alcohol en parfum beschadigen de huidbarrière waardoor jouw huid uitdroogt met een trekkerig en branderig gevoel als gevolg. Op de lange termijn zal jouw huid geïrriteerd en geprikkeld raken; dat wil jij natuurlijk niet! Om die reden leggen onze Creative Experts uit waarom jij alcohol en parfum in huidverzorging zou moeten vermijden. 

 

Alcohol in huidverzorging 

Alcohol is een veelvoorkomend ingrediënt in verzorgingsproducten. Maar het is niet bevorderlijk voor de huid. Op de lange termijn kan jouw huid hiervan geïrriteerd en geprikkeld raken. Waarom wordt er dan alcohol toegevoegd aan verzorgingsproducten?  

 • Alcohol verlengt de houdbaarheid van een verzorgingsproduct;
 • Alcohol zorgt ervoor dat andere ingrediënten worden opgelost tot de juiste substantie;
 • Ook werkt alcohol ontsmettend en ontvettend;
 • Bovendien wordt alcohol toegevoegd aan huidverzorging zodat de ingrediënten van een product dieper in de huid kunnen dringen. 

Wist jij dat het gebruik van alcohol op jouw huid zorgt voor een onvoldoende aanmaak van vitamine A? Deze vitamine draagt bij aan de celvernieuwing en elasticiteit van jouw huid. Oftewel: alcohol in verzorgingsproducten kan het huidverouderingsproces stimuleren, terwijl jij dit juist wilt vertragen!   

Goede soorten alcohol 

Er bestaan alcohol soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren; dit zijn de ‘vettige’ soorten alcohol. Deze onschadelijke alcohol wordt gehaald uit natuurlijke vetten en oliën. Zij zorgen ervoor dat de huid vocht vasthoudt in plaats van verliest. Deze soorten alcohol hoef jij niet te vermijden: 

 • Cetyl alcohol;
 • Cetearyl alcohol; 
 • Isostearyl alcohol; 
 • Myristyl alcohol;
 • Stearyl alcohol.

 

Parfum in huidverzorgingsproducten 

Een aangename geur maakt het gebruik van een verzorgingsproduct aantrekkelijker. Vaak wordt parfum toegevoegd aan een huidverzorgingsproduct om de natuurlijke geur te maskeren. Parfum doet wat voor jouw neus, maar niets voor jouw huid. Een toegevoegde geurstof kan ervoor zorgen dat jij een contactallergie ontwikkeld. Parfum is een veelvoorkomende oorzaak van contactallergieën.  

 

Hoe lees ik een INCI-lijst?  

De ingrediënten van een verzorgingsproduct worden op een verpakkingsetiket genoemd met hun INCI-naam. INCI-namen zijn de wetenschappelijke namen voor de ingrediënten, vaak vertaald in het Engels of Latijns. Controleer de INCI op een etiket is met onze handige Ingrediënten Encyclopdie. Hierin staan alle ingrediënten die wij gebruiken in onze vegan make-up en natuurlijke verzorging genoemd en uitgewerkt.

Let op! In de internationale regelgeving met betrekking tot alle cosmetische producten is het verplicht de ingrediënten te sorteren op hoeveel er van elk ingrediënt is gebruikt. Dit betekent dat het eerste ingrediënt dat op de lijst wordt genoemd het meest is gebruikt, de laatste het minst. 

 

Wil jij graag advies ontvangen over onze natuurlijke verzorging? Met een team van experts in minerale make-up en natuurlijke verzorging kunnen wij iedereen helpen om het mooiste geheim te ontdekken met behulp van online advies. Klik hier en maak gebruik van onze Online Service. 

 

Test jouw huidtype & ontdek wat goed is voor jouw huid

 • Wil jij weten wat jouw huidtype?
 • En ben jij benieuwd welke huidverzorging jouw huidtype ondersteund? 

Doe dan de Online Huidtype Test van Creative Cosmetics en vind jouw perfecte verzorging match. Door het beantwoorden van een aantal simpele vragen kunnen wij jou online voorzien van persoonlijk huidadvies!

Foutje gezien? Wij horen het graag! Klik hier en mail ons