Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Uw winkelwagen:
Totaal
Geen producten gevonden...

 

Wat is de processierups? 

De eikenprocessierups is een harige rups die zich in de lente- en zomermaanden nestelt in eikenbomen. Jij herkent de colonnes van processierupsen aan de witte nesten aan de zonkant van een eikenboom. 

De laatste jaren is in Nederland het aantal processierupsen exponentieel gestegen. Dit is te verklaren door de zachte winters, de stijging van de temperatuur in de lente en in de zomer en de overvloed aan voedsel. Daarnaast heeft de eikenprocessierups vrijwel geen natuurlijke vijanden. Door deze omstandigheden veroorzaakt de rups langzaam maar zeker een heuse plaag. 

Irritatie brandharen eikenprocessierups

Een processierups heeft meer dan 700.000 brandharen. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, schiet hij deze haartjes af. De brandharen kunnen zich met de wind door de lucht verspreiden. Wanneer deze in aanraking komen met jouw huid, ogen of luchtwegen kan er een allergische reactie ontstaan in de vorm van een huiduitslag, pijnlijke en tranende ogen of irritatie aan de luchtwegen. 

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen in een straal van 100 meter rondom het nest zorgen voor overlast. Ook brandharen uit oude nesten kunnen tot 7 jaar na verspreiding klachten veroorzaken. 

 

Wanneer is de processierups actief? 

De processierups is actief tussen april en juli. Vanaf half april komen de rupsen uit de eitjes. De overlast is tot half mei nog beperkt. Wanneer de rupsen volgroeid zijn tussen half mei en begin juli veroorzaken zij de meeste overlast. In deze periode schieten de meeste rupsen hun brandharen af. 

In juli ontpoppen de eikenprocessierupsen zich tot vlinders. Hiermee is de overlast nog niet voorbij. De brandharen uit lege en oude nesten verspreiden zich met de wind door de lucht en veroorzaken irritatie binnen een straal van 100 meter rondom het nest. 

 

Welke klachten geeft de processierups

Wanneer jij in contact bent geweest met de brandharen van de processierups kunnen de volgende klachten ontstaan:

 • Huiduitslag in de vorm van blaren en bultjes die jeuken;
 • Gezwollen en rode ogen;
 • Loopneus;
 • Kriebel in de keel en/of hoesten;
 • Moeilijk slikken.

De klachten kunnen verschillen per persoon. De ene persoon is gevoeliger voor de brandharen dan de ander. Hierdoor kunnen er minder of juist meer klachten worden ervaren. Raadpleeg de huisarts bij ernstige klachten, zoals zwelling en benauwdheid. 

De ondraaglijke jeuk als gevolg van de huiduitslag veroorzaakt door de eikenprocessierups, kan leiden tot:

 • Wonden door te veel en te hard krabben;
 • Met als gevolg littekens;
 • Een opgejaagd gevoel;
 • Concentratieproblemen;
 • Slapeloosheid.

Wat te doen na contact met de eikenprocessierups

Wanneer jij in aanraking bent gekomen met de brandharen van de processierups is het belangrijk om de brandharen te verwijderen van jouw lichaam. Volg direct de onderstaande stappen:

 • Spoel de huid af met lauw water. Zo spoel jij de meeste brandharen al weg. 
 • Vervolgens kun jij door een kledingroller of een stuk plakband op de jeukende, brandende huid te plakken (en het er meteen weer vanaf te trekken) de brandharen verwijderen van de huid.
 • Was besmette kleding op een hoge temperatuur (60 graden). Was de besmette kleding apart van niet-besmette kleding.

Het allerbelangrijkste is dat, ondanks het jeukende gevoel, er niet aan de huid wordt gekrabd. Dit maakt de jeuk alleen maar erger. Jij kunt de geïrriteerde huid tot rust laten komen door de verkoelende en kalmerende Sensitive Aftercare Gel aan te brengen.

Hoe voorkom jij klachten 

Jij kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de klachten en symptomen, zoals een jeukende uitslag, te voorkomen. Wat kun jij doen? 

 • Voorkom contact met de processierupsen of met de (oude) nesten;
 • Draag bedekkende kleding wanneer jij de natuur ingaat; 
 • Ga niet op de grond zitten in gebieden waar eikenbomen zijn. Hier liggen namelijk de brandharen op de grond. 
 • Woon jij in een gebied waar veel eikenbomen geplant staan? Hang gewassen kleding niet buiten op en sluit ramen en deuren om te voorkomen dat de brandharen binnen komen. 
 • Ga niet zelf aan de slag met het bestrijden van de nesten. Neem contact op met jouw gemeente of met een professionele organisatie. 

 

Behandeling van uitslag van de processierups

De Sensitive Aftercare is uitverkocht. Dit betekent dat het product niet verkrijgbaar is en jij dit product niet meer kunt bestellen. Is dit voor jou een gemist? Ons team van experts helpt jou graag bij vinden van een vergelijkbare product. Stuur ons een bericht. Of bekijk de volgende Aanbevolen Producten: Creative Skin Oil en deLove Your Body Milk. 

Heb jij door de brandharen van de processierups last van huiduitslag in de vorm van blaren en bultjes? En ervaar je een ontzettende jeuk als gevolg van deze huiduitslag?

Verkoel, verfris en hydrateer de geprikkelde huid met de Sensitive Aftercare Calming & Cooling Gel van Creative Cosmetics

De Sensitive Aftercare Gel gebruik jij om de huiduitslag veroorzaakt door de processierups te verzorgen. De kalmerende en verkoelende eigenschappen van de wonderplant Aloë Vera  helpen de aan processierups blootgestelde huid te herstellen. De zachte gel verlicht de geprikkelde huid waardoor de huid terug in balans wordt gebracht.

Daarnaast verzacht en hydrateert de Sensitive Aftercare Calming & Cooling Gel de huid door voedende oliën als Kamille en Jojoba. Hierdoor vermindert de gel de irritatie, roodheid en bulten en voelt jouw huid weer zijdezacht aan. 

De oplossing bij verbranding van de huid door de zon 

Wist jij dat de Sensitive Aftercare Calming & Cooling Gel ook te gebruiken is als natuurlijke aftersun

Het kan iedereen overkomen: een verbrande huid. Op een mooie, zomerse dag genieten veel mensen het liefst de hele dag lang van de zon, waardoor velen vergeten zichzelf in te smeren met zonbescherming of bedekkende kleding te dragen.

Jij kunt het natuurlijk herstelproces ondersteunen door nazorg te geven aan de verbrande huid. Jouw verbrande huid heeft grote behoefte aan verkoeling, verfrissing en hydratatie. Wat jij kunt doen om jouw huid te herstellen en te verzorgen bij zonnebrand, lees jij hier.

Bekijk hier waarom dit Elma's haar favoriete natuurlijke verzorgingsproduct is in de zomer: 

 

 

Wil jij graag advies ontvangen over onze natuurlijke verzorging? Met een team van experts in minerale make-up en natuurlijke verzorging kunnen wij iedereen helpen om het mooiste geheim te ontdekken met behulp van online advies. Klik hier en maak gebruik van onze Online Service.

 

Eikenprocessierups nieuws  

UPDATE: 16-07-2021
Bron: Kennisplatform Processierups 

De eerste resultaten van de plaagdruk zijn bekend. Uit de eerste analyse blijkt dat de plaagdruk in 2021 de helft lager ligt dan in 2020. Echter, zitten er tussen gemeenten grote verschillen. De gemiddelde plaagdruk in Overijssel is met 60 procent het hoogst van alle provincies.

 

UPDATE: 23-06-2021
Bron: Kennisplatform Processierups 

De recente hoge temperaturen zorgen voor een snelle ontwikkeling van de eikenprocessierups. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups is momenteel bezig in samenwerking met gemeenten en vrijwilligers om het landelijk beeld de plaagdruk in kaart te brengen. 

 

UPDATE: 04-06-2021
Bron: Kennisplatform Processierups 

Met de komst van het prachtige zonnige weer van deze week zijn ook de eerste brandharen van de processierups gesignaleerd. De eerste brandharen markeren de start van het overlastseizoen. In de tweede helft van deze maand zal het zichtbaar worden op welke plekken de rupsen hun nesten en bouwen en wordt het duidelijk voor hoeveel overlast dat gaat zorgen. 

 

UPDATE: 18-04-2021
Bron: Kennisplatform Processierups
 

Het is half mei en de eikenprocessierups ligt achter op schema. De rupsen bevinden zich nu nog in het eerste en tweede larvestadium. Oorzaak: het koude weer in april en mei van dit jaar. 

Wat de gevolgen voor de plaagdruk zijn, valt nog niet te zeggen. Een mogelijkheid is dat de overlastpiek (die meestal eind juni valt) zich later voordoet. Maar het uitgestelde seizoen kan ook zorgen dat meer rupsen worden opgegeten door hun natuurlijke vijanden.

 

UPDATE: 15-04-2021
Bron: Kennisplatform Processierups

Met de start van de lente staat het Eikenprocessierups Seizoen voor de deur. Begin april zijn de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekomen. Om deze reden verwacht het Kennisplatform Processierups dat half mei de brandharen van de processierups overlast en klachten kunnen veroorzaken

 

 

 Gratis verzending boven €50,- (Nederland & België)
Wij rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven 50 Euro. Dit geldt voor bestellingen binnen Nederland en België. Uitgezonderd de verzendmethode Same Day Delivery via Trunkrs. Wij versturen bestellingen wereldwijd. De verzendkosten worden hiervoor automatisch berekend. Neem contact op met onze klantenservice als jouw land naar keuze er niet tussen staat.
Meer informatie »
Vóór 23:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
Heb je geen zin om de hele dag op de postbode te moeten wachten? Geen probleem! Creative Cosmetics werkt namelijk samen met PostNL, DHL en Trunkrs. Je ontvangt dus altijd een Track & Trace code zodat je precies kunt zien op welk moment van de dag je pakketje bij jou afgeleverd wordt. In de meeste gevallen geldt: vóór 23:00 uur besteld, is dezelfde dag verzonden.
Meer informatie »
Natuurlijke make-up geschikt voor ieder huidtype
Weet jij wat jij dagelijks op jouw gezicht aanbrengt? Indien jij geen huidexpert bent, kan het lastig zijn om te ontdekken welke make-up voldoet aan de strenge eisen om zich natuurlijk te mogen noemen. Daarom informeren wij jou over natuurlijke producten en natuurlijke ingrediënten. Zodat jij weet wat de inhoud is van cosmetica en hierop jouw persoonlijke voorkeur op kan aanpassen.
Meer informatie »
The Green adventure of Creative Cosmetics
The Green adventure of Creative Cosmetics
Ga samen met Creative Cosmetics op avontuur naar een groene en duurzame toekomst! Wij willen samen met jou een positieve impact maken. Wij blijven ons continue ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. The Green Adventure of Creative Cosmetics. Maak samen met ons het verschil en draag bij aan een duurzame toekomst. Bekijk hier onze duurzame keuzes.
Meer informatie »
Blijf op de hoogte
Helaas is het product op dit moment uitverkocht. Laat je gegevens achter en je ontvangt een bericht zodra het weer op voorraad is. Of bekijk de alternatieven op de productpagina.
Verstuur
Privacybeleid